Loading...

Mycenean Acropolis Gla

The site is located on a limestone outcrop or hill that jutted into Lake Kopais (now drained) or formed an island within it. The flat-topped outcrop rises up to 38m above the surrounding area. It measures circa 900 x 575m (. The ancient name of the site is unknown, it is unclear whether it is one of the Boeotian places named by Homer. The scholarly designation "Gla" is from the Albanian word for fortification, the modern local population calls the site Paliokastro
The walls are built of medium-sized limestone blocks, mostly in the Cyclopean masonry technique (ashlar masonry is employed at some of the gates). They have a total length of 2.8 km, are up to 6.75m wide and 3-5m high. In many locations they are built directly on the cliffs that form the limit of the outcrop. It had four gates, an unusually high number for a Mycenaean fortification, in the north, west, south and southeast. Elaborate built ramps led to the gates. The fortification can be dated to early LH III B, that is, circa 1300 BC.
The most striking interior feature is a large L-shaped building, often described as a "palace". It is in the north of the site, which is subdivided by several internal walls in this area. The "palace" is located on an artificial terrace and consists of three wings. Each of the wings contains mostly very small rooms, arranged in groups of six and accessed by corridors. At the two ends of the L, there are similar arrangements of rooms resembling the megaron complexes known from Tiryns, Mycenae Dimini and Pylos. Nevertheless, the lack of several typical features of other Mycenaean palaces, namely of a "throne room", a hearth and a "bathroom" casts some doubt on the designation of the structure as a palace.
Two further Mycenaean architectural complexes were found further south, in the area of the so-called "agora", which is separated from the "palace area" by a wall. The two complexes are parallel to each other and have similar plans. In each, a long corridor links buildings in the north and south of the complex. They are subdivided into small rooms. There is no scholarly consensus on their function. Suggestions include use as barracks, storage spaces/distribution centres, or workshops. The storage theory is supported by the discovery of large amounts of carbonised grain in one of the buildings.

No comments:

Post a Comment